Koncem září si už tradičně se žáky k příležitosti Evropského dne jazyků připomínáme, jaké všechny dorozumívací prostředky známe a kolik jich používáme. Ať už jde o naši mateřskou řeč, cizí jazyky, ale i notový či matematický zápis, programovací jazyk anebo jiný druh komunikace, jako je třeba ta neverbální. S žáky si povídáme o jazykových rodinách a větvích, zařazujeme do nich jednotlivé jazyky a zkoušíme je rozpoznat.

Žáci osmého ročníku tentokrát rozpoznávali cizí jazyk dle daných základních frází „ahoj“, „jak se máš“ a „děkuji“. Některé jazyky žáci rozpoznali ihned, ale spousty jsme jich museli vyhledat na internetu. Nechyběla gruzínština, malajština nebo třeba galicijština. Děti překvapila taková jazyková rozmanitost. Následně si žáci hledali i jiná slovíčka v tomto jazyce a také si vytvořili vlajku státu, v němž se daným jazykem hovoří.

Žáci si aktivity pochvalovali a hodina angličtiny tak byla najednou o něco zajímavější. Pevně doufám, že to některé žáky inspirovalo k budoucímu studiu některého dalšího jazyka, ať už se bude jednat o jazyk cizí nebo i ten programovací.

 

Mgr. Iveta Smejkalová

Jak jsme oslavili Evropský den jazyků Jak jsme oslavili Evropský den jazyků