V pátek 10. ledna 2020 jsem společně s dětmi vyhlásila výsledky ankety Dětský knihomol 2019. V anketě hlasovalo celkem 83 dětí z 3. – 5. ročníku. Ze všech zúčastněných jsem vybrala 20 nejlepších hlasovacích lístků, které obsahovaly krásná čtenářská doporučení pro ostatní děti. Následně z nich děti náhodně losovaly 6 hlasovacích lístků. Jejich pisatelé byli odměněni malou sladkostí.  Každý z vylosovaných uvedl ostatním dětem, jakou knihu zvolil a proč ji doporučuje ostatním.

Nejvíce hlasů obdržela knižní série Deník malého poseroutky od Jeffa Kinneyho. Od dětí získala 9 hlasů. Všichni se shodli na tom, že kniha je velmi zábavná a vhodná pro dívky i chlapce. Série je psána formou deníku hlavního hrdiny Grega Heffleyho, který si do něj zapisuje svoje různá dobrodružství.

Na druhém místě se umístily knižní série Soví kouzlo od autorky Iny Brandtové a kniha Krysáci od Jiřího Žáčka, dostaly 4 hlasy.                                                                        Knižní sérii Soví kouzlo doporučují děvčata ze všech ročníků dalším děvčatům, které baví svět kouzel. Pojednává o dívce, která má štěstí, protože malá kouzelná sova se stala její kamarádkou.

Pro Krysáky hlasovali pouze kluci. Je oblíbená zejména ve 4.A. Kniha byla napsána podle stejnojmenného animovaného seriálu, jež vypráví o životě dvou krys: Hodana a Huberta a jednoho laboratorního potkana Edy, kteří žijí na smetišti.

Na dalším tedy třetím místě se objevila světoznámá série knih Harry Potter. Jedná se o fantasy romány  britské spisovatelky J. K. Rowlingové. Příběhy zachycují dobrodružství čaroděje Harryho a jeho přátel, kteří studují na Škole čar a kouzel v Bradavicích. Knihy byly také zfilmovány.

Dva hlasy získala knižní série Klub tygrů od Thomase Breziny. Od tohoto spisovatele se v hlasování objevily ještě dvě další knižní edice. Knihy Thomase Breziny jsou oblíbené zejména u kluků, co mají rádi záhady.

Anketa nám ukázala zajímavá knižní díla, která rozhodně stojí za přečtení. Kdo je ještě nečetl, tak ať neváhá.

Mgr. Jana Řiháková

 

 

Anketa „Dětský knihomol 2019“

 

Anketa „Dětský knihomol 2019“